Hart en Ziel Gesprek

Niemand ziet een geliefde graag doodgaan. De stervende vindt het moeilijk om het leven en zijn geliefden los te laten en de omstanders willen de stervende niet kwijt. Iedereen maakt zich zorgen en is bang voor de toekomst. Herkent u dit?

In gesprek met elkaar over wezenlijke dingen

Het is soms ontzettend lastig om over het onderwerp sterven en dood gaan in gesprek te komen met elkaar. En toch is dat belangrijk. Het kan zo enorm opluchten als in een familiegesprek blijkt dat iedereen zich zorgen maakt; dat u niet de enige bent. En als de zorgen zijn uitgesproken ontstaat er ruimte voor andere dingen. Om te zeggen wat iemand waardevol maakt. Of waar u iemand voor wilt bedanken. Wat u hoopt dat een ander zal bereiken in het leven. Dat zijn dingen die de meeste mensen niet zo vaak uitspreken naar elkaar. En dat zijn juist dingen die tijdens de rouwperiode na het overlijden van onschatbare waarde blijken te zijn voor de achterblijvers.

Vast patroon

Het Hart en Ziel Gesprek is een gesprek met een groep mensen van een familie of een vriendengroep waarvan er een dicht bij het levenseinde is. Het wordt geleid door een levenseindecoach volgens een vast patroon. De stervende vertelt zijn verhaal over zijn ziekte en zijn zorgen. Daarna vertellen de omstanders een voor een hoe zij het aanstaande sterven ervaren. Iedereen luistert naar elkaars verhaal, zonder te oordelen. Daarna is het tijd voor de hartenwensen. Dit is een ritueel waarbij iedereen een wens uitspreekt voor de stervende of de aanwezigen. Een wens vol liefde en toewijding. Die hartenwensen nemen de deelnemers mee in hun hart en die blijven voor altijd bij hen.

De hartenwens is een dierbare herinnering aan de overledene die mij sterkt tijdens mijn rouw…