Rouwzorg

Vlam van een kaars
@Jeffrey Van Daele | Dreamstime Stock Photos

Uw leven kan behoorlijk op zijn kop gezet worden doordat een naaste van u is overleden. Of doordat u met een ander verlies bent geconfronteerd, zoals het verlies van gezondheid. En dat u daar verdrietig of boos van bent geworden is heel normaal, dat doet rouw met mensen. Meestal trekt dat na een tijd weer wat bij of verandert dat in een ander gevoel. Dat betekent niet dat u het verlies totaal hebt geaccepteerd of de overledene niet meer mist, maar het verlies doet niet meer zo ontzettend veel pijn als eerst. Er bestaat geen vaste periode waarna de rouw klaar zou zijn. Dat verschilt per persoon en per situatie.

Persoonlijk

Rouw is dus zeer persoonlijk. Het hangt af van vele dingen, zoals bijvoorbeeld:

  • Om wat voor verlies bent u aan het rouwen? Hoe stond u voor die tijd in het leven?
  • Wat betekent dit verlies voor uw verdere leven?
  • Hoe was het sterfbed? Ging er een lange ziekte aan vooraf of was het een plotselinge en onverwachte dood?
  • Wat was uw relatie met de overledene?
  • Hoe reageert uw omgeving op uw verlies? Wordt uw verlies erkend?

Rouwen betekent ook niet dat u helemaal geen plezier mag hebben. Soms zullen er momenten zijn dat de rouw even op de achtergrond is en het plezier in uw leven terug is. Die momenten heeft u nodig om te overleven. Waarna de rouw u op een ander moment weer in zijn greep heeft. Het komt vaak in golfbewegingen. Dat is allemaal normaal, niet leuk, maar wel normaal. En ook jaren na het betreffende overlijden kan dit weer opspelen.

Coaching bij rouw

Levenseindecoach Karen biedt rouwzorg voor mensen die graag extra steun in de rug willen hebben om hun rouwperiode goed door te komen. Samen bepalen we welke steun voor u passend is, iedere situatie is immers uniek. We gaan op zoek naar en vinden uw weg om verder te leven met dit verlies. En ik loop een stuk met u mee.