Coachingsgesprekken rondom levenseinde

Met coachingsgesprekken en praktische hulp krijgt u weer grip op de laatste periode van uw leven. De emoties rondom het sterven krijgen een plaats. U maakt de keuzes die voor u belangrijk zijn en neemt bewust afscheid van zaken die klaar zijn. Dat brengt rust en duidelijkheid. Zo blijft er tijd over voor de leuke dingen van het leven. In overleg bepalen we wat er voor u nodig is.

Keuzes maken

Er zijn heel veel keuzes te maken in deze periode. Soms ziet u door de bomen het bos niet meer. Wilt u bepaalde medische behandelingen nog wel of juist niet meer. En wat zijn de consequenties daarvan? Wilt u vage kennissen wel of niet informeren over uw toestand. Hebt u nog energie genoeg om een dagje uit te gaan of kunt u beter thuis blijven? Waar zou u willen overlijden als u dat kan kiezen? Wie mag beslissingen nemen uit uw naam als u dat zelf niet meer kan? Wie wilt u graag aan uw sterfbed zien? Welke muziek wilt u nog horen? Wat vindt u belangrijk bij uw uitvaart? Wilt u dat vastleggen en zo ja, hoe?

Zoveel dingen om uit te kiezen. Het helpt dan om daar met iemand over te praten. Uiteindelijk kiest u natuurlijk zelf, maar de levenseindecoach helpt u om helderheid te krijgen en te bepalen wat belangrijk is voor u op dit moment.

Trage vragen

Rond het levenseinde komen vaak ingewikkelde vragen naar boven over bijvoorbeeld de zin van het leven. Of wat zou er zijn na de dood. Dat worden ook wel ’trage vragen’ genoemd. Het zijn vragen, zonder snelle antwoorden, die aandacht verdienen. Sommige mensen hebben daar hele heldere ideeën over, vanuit bijvoorbeeld hun religie. Anderen willen daar eens over filosoferen. En tegen het levenseinde kunnen eerdere ideeën ineens niet meer zo zeker lijken. De levenseindecoach gaat graag in gesprek met u hierover, zodat u uw eigen antwoorden kan vinden op deze existentiële vragen. Inzichten vanuit allerlei verschillende levensbeschouwingen kunnen daarbij aan de orde komen. Net wat bij u past.

Zingeving

Het is voor veel mensen helend om iets van zin te ontdekken in de gebeurtenissen rondom het levenseinde. De levenseindecoach zoekt met u mee. Hierdoor wordt de laatste periode van het leven makkelijker te dragen.

Locatie

De gesprekken vinden bij voorkeur plaats bij u thuis. Dat spaart u energie. Liever ergens anders: dan komt u naar mijn praktijkruimte in Delft.