Stervensbegeleiding

Sterven deed men vroeger thuis. De grootouders woonden in bij het gezin en de kinderen raakten zo vertrouwd met ouderdom, ziekte en sterven. Dat was doodgewoon. Door allerlei ontwikkelingen is sterven wat minder gewoon geworden en als het ware verdwenen uit de dagelijkse praktijk. Daardoor hebben mensen nauwelijks ervaring meer met sterven.  En als het dan ook nog om een geliefd persoon gaat die sterft wordt het hele proces extra spannend en emotioneel beladen.

Uitleg

Het kan al zo veel helpen als er iemand vertelt wat er kan gebeuren tijdens een sterfproces. Wat u kunt verwachten aan het sterfbed. Het is niet altijd leuk om mee te maken. Maar als u weet dat iets er bij hoort is het al minder eng. Een groot deel van de stervensbegeleiding van Levenseindecoach Karen bestaat daarom uit benoemen, vertellen en uitleggen. Dat maakt het sterfproces minder eng en biedt rust aan alle betrokkenen. De sfeer rond het sterfbed wordt meer ontspannen en er kan zelfs nog gelachen worden.

Ruimte

Een sterfproces in een rustige sfeer biedt u de ruimte om nog te zeggen wat belangrijk is. Het biedt de stervende de ruimte om het leven hier op aarde los te laten. Als nabestaanden met een goed gevoel kunnen terugkijken op de laatste periode helpt ze dat bij de rouw om hun geliefde.

“How people die, remains in the memories of those who live on” – Dame Cicely Saunders

(Vertaling: Hoe mensen sterven blijft in de herinneringen van hen die verder leven)