Hoe verder met een voltooid leven?

Legpuzzel waarvan 1 stukje mist.

Voltooid leven debat

Weet u het nog? Dat onderwerp waar je een jaar geleden veel over las en hoorde: voltooid leven. Ik hoor er niet veel meer over. U wel? Wat is er gebeurd? En hoe gaat het nu verder met de mensen die vinden dat hun leven voltooid is?

Het debat ging over ouderen die hun leven actief wilden beëindigen als ze vonden dat hun leven klaar was. Veel mensen vonden dat het moest kunnen om zelf het sterfmoment te bepalen door een pil, poeder of een drankje in te nemen. Anderen vonden dit veel te ver gaan en vreesden bijvoorbeeld dat jongeren er zelfmoord mee zouden plegen als deze middelen makkelijk beschikbaar waren.

De hele discussie lijkt te zijn gestopt. Het beloofde Middel X is misschien toch niet zo geschikt. Het schijnt te lijden naar een vrij pijnlijke dood. Het inkopen en verspreiden van Middel X leek toch strafbaar te zijn. De nieuwe wet waar over werd gesproken is niet gemaakt. En er is op dit moment ook geen meerderheid voor in de Staten-Generaal. Onderwerp gesloten.

Bewuste keuze?

Wat is het eigenlijk dat maakt dat ouderen vinden dat hun leven voltooid was? Er is geen precieze definitie. Vaak heeft het er mee te maken dat ouderen merken dat hun leven enorm is veranderd. En dat is geen bewuste keuze geweest, het is hen overkomen. Ze doen niet meer het werk dat ze graag deden. Mensen om hen heen zijn weggevallen door overlijden of ziekte. Hun eigen lijf of geest laat hen in de steek. Ze zijn minder mobiel geworden, hun energie is minder. Het leven kost veel meer moeite dan ze zich van vroeger kunnen herinneren. En ze voelen zich vaak wat nutteloos. Ze dragen voor hun gevoel niet meer actief bij aan de maatschappij. En dat is juist wat mensen status geeft in de huidige samenleving.

Persoonlijke groei

Het is volgens mij de kunst om de ouderen van nu te laten zien dat het belangrijk is wat ze doen. In de levensfase waarin zij zitten hoeven zij zich niet meer te richten op de maatschappij. Zij hebben hun bijdrage geleverd en als het goed is hun kennis overgedragen. In deze fase mogen ze zich richten op het terugkijken op, en afronden van, hun geleefde leven. Daarmee werken ze aan hun eigen persoonlijke groei. Vaak zijn er nog open eindjes in hun levensverhaal. Door daar bewust naar te kijken en betekenis aan te geven is er de mogelijkheid om die af te maken. Dat is een goede voorbereiding op het loslaten van het leven als de dood zich straks ineens aandient. Daarmee is deze taak heel belangrijk voor henzelf en ook voor de mensen om hen heen.

Beter levenseinde

Ik gun mensen een beter levenseinde. Dat begint met het erkennen dat de laatste levensjaren zijn aangebroken. Kent u iemand die daar bewust mee wil omgaan en toe is aan acceptatie en zielenrust? Die kan zich aanmelden voor een gratis BeterLevenseindeGesprek (ter waarde van €85) door te bellen met 06-44344396 of door het inschrijfformulier in te vullen.

Deel en like dit bericht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.