Voltooid leven

Voltooid leven boek Els van Wijngaarden

Op dinsdag 21 november 2016 promoveerde Els van Wijngaarden op haar onderzoek over ‘voltooid leven’. Die term hoorde en las ik de laatste tijd regelmatig in de media. Dan ging het over ouderen die de mogelijkheid moesten krijgen om dood te gaan als zij dat wilden. Het ging over eigen regie, autonomie, stervenshulpverleners en medicijnen. Wat ik miste in die discussie was de achterliggende vraag: wat maakt dat die ouderen vinden dat hun leven voltooid is? Wat bedoelen ze als ze dat zeggen? Wanneer willen ze dan dood?

Symposium

Omslag boek Voltooid Leven door Els van Wijngaarden

Er hoorde een symposium bij Els haar promotie. Het was een mooie middag met heel wat meer genuanceerde geluiden dan er in de media te horen waren geweest. De mensen die door Els waren geïnterviewd voelden zich eenzaam of nutteloos. Ze voelden zich steeds minder betrokken bij het leven en de maatschappij. Dat maakte dat zij zeiden dat ze liever dood wilden. Maar misschien wilden zij vooral dit leven niet meer. Ze willen zich weer meer gewaardeerd voelen, ergens een bijdrage aan kunnen leveren. Els pleit voor een maatschappelijke verandering. Zodat ouderen zichtbaar deel uitmaken van het leven zolang ze dat willen. Dat is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend.

Diepgaand gesprek

Ik verheug me er op om het boek van Els te gaan lezen. Een korte impressie kunt u lezen in dit interview. Ze moedigt ons aan om in gesprek te gaan met ouderen over hun voltooide leven. En vooral door te vragen naar wat hun leven voltooid maakt. Een zoektocht naar de dieper liggende achtergronden van hun ontevreden gevoel. Volgens haar maakt dat al veel verschil. Het ‘voltooid leven’ bespreekbaar maken doet al zo veel goed dat het de vraag is of een nieuwe wet werkelijk nodig is. Levenseindecoach Karen is beschikbaar voor diepgaande gesprekken!

Deel en like dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *