De kracht van het levensverhaal

Levensloop van baby tot graf

Ieder mens heeft een uniek levensverhaal dat de moeite waard is. Het levensverhaal vastleggen is een leuke activiteit. Het geeft uzelf meer inzicht, en ook de mensen om u heen leren u nog beter kennen.

Zo begint de tekst waarmee een themamiddag over het levensverhaal wordt aangekondigd. Levenseindecoach Karen, ik dus, verzorgt deze middag voor De Laatste Eer in Delft en voor CUVO in Den Haag. Levensverhalen passen heel goed bij de doelgroep van uitvaartverzorgers. Hoe?

Bijvoorbeeld voor nabestaanden, na een overlijden, is het levensverhaal een mooie kapstok om de uitvaartbijeenkomst aan op te hangen. En het kan enorm troostend zijn bij rouw om te lezen hoe de overledene in het leven heeft gestaan.

Ouderen merken vaak dat ze bijna automatisch gaan terugblikken op hun leven. Het is een natuurlijke drang om de balans op te maken van het leven. Hoe heb ik mijn leven geleefd? Wat ging goed? Wat zou ik, achteraf gezien, anders willen doen? Wat laat ik na? Soms komen er daardoor dingen aan de oppervlakte die nog niet afgerond zijn. Wellicht kunnen die nu alsnog afgesloten worden.

Zijn er onaangename herinneringen in uw leven? Deze steken vaak de kop op in de laatste levensjaren, ook zonder extra aandacht voor uw levensverhaal.  Zoek dan passende begeleiding om daar mee om te gaan. Dat geeft u meer rust. En zo kan de derde levensfase ook voor u prettiger zijn.

Juist doordat bezig zijn met het levensverhaal zo goed aansluit bij een natuurlijk proces vinden veel ouderen het prettig om iets met hun levensverhaal te doen. Bijvoorbeeld door het vast te (laten) leggen. Dat kan op vele manieren. Tijdens die middag zal ik tips geven over allerlei mogelijkheden en de deelnemers op weg helpen met hun eigen levensverhaal. Komt u ook?

Nog even uitgesteld

De geplande data zijn vanwege de genomen maatregelen rond het Coronavirus uitgesteld.

 

 

Deel en like dit bericht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.