Draai niet om de dood heen

Omslag van boek 'Draai niet om de dood heen'

Afgelopen weekend las ik het boek ‘Draai niet om de dood heen’ van Frederiek Weeda. Zij schreef dit boek nadat haar man thuis was overleden aan kanker. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis, hij was uitbehandeld, kwam hij thuis om daar uiteindelijk te sterven. Zij had geen idee wat ze moest doen. Ze had geen ervaring met sterven, met mantelzorgen, en was bang. Ze had allerlei vragen en begon te zoeken op internet. Ze vond niet de informatie waar ze naar zocht.

Ze schreef het boek dat ze toen graag had willen lezen. Het bestaat deels uit persoonlijke verhalen over thuis sterven, onder andere het verhaal van Frederiek en haar man. Ze heeft gesproken met medisch specialisten, verpleegkundigen en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Hun praktische en zeer herkenbare tips zijn opgenomen in het boek. Deze zijn heel bruikbaar voor mensen die met thuis sterven te maken krijgen, ook als er geen sprake is van kanker.

Er wordt bijvoorbeeld beschreven dat een stervende vaak steeds minder wil eten (anorexie). Voor sommige omstanders voelt dat raar omdat gezond eten goed is voor een mens. Maar voor een stervende is dat anders. Het lijf kan het eten niet meer verwerken. Daarom heeft hij geen honger meer. Soms wil iemand nog wel een hapje taart of een slokje wijn bijvoorbeeld. Vraag wat iemand graag wil en hou er rekening mee dat hij maar een paar hapjes of slokjes zal nemen. Alleen voor de smaak.

Een andere mooie tip gaat over afscheid nemen. Het is niet te voorspellen hoe de laatste fase van het sterven zal zijn. Het is niet zoals in een film dat de stervende hoofdpersoon zijn geliefde aan zijn bed heeft en ze de liefdevolle afscheidswoorden tegen elkaar zeggen en hij prompt daarna zijn laatste adem uitblaast. Meestal is een stervende steeds vaker moe en in slaap en heeft te weinig energie voor een goed gesprek. Wacht dus niet tot het laatste moment voor een goed gesprek. Elk moment is een goed moment. Zorg dat alles is gezegd tussen jullie, desnoods al maanden van tevoren.

Levenseindecoach Karen raad dit boek van harte aan als u meer informatie wilt over (thuis) sterven en wat daar bij komt kijken. (ISBN: 978 90 5712 508 9)

Deel en like dit bericht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *