Leven met sterfelijkheid

Hoe is het om te leven terwijl je heel bewust weet dat je zult gaan sterven? Voor veel mensen met een ernstige of zelfs levensbedreigende ziekte dringt die vraag zich op. Zonder zo’n ziekte denken de meeste mensen niet vaak na over het feit dat ze ooit zullen sterven. Dat is immers nog ver weg. Er zijn hele andere dingen die nu belangrijk zijn in het leven en het onderwerp wordt weer weggedrukt uit de gedachten.

Verandering bij sterfelijkheidAls je van een arts te horen krijgt dat je een hele ernstige of zelfs levensbedreigende ziekte hebt, gaat het leven er heel anders uitzien… Opeens is pijnlijk duidelijk dat je niet voor altijd door zult leven. Dat je sterfelijk bent. Hierdoor komt je leven in een ander daglicht te staan. De verwachtingen die je had over de toekomst kunnen de prullenbak in. Er staat je een hele andere toekomst te wachten.

Deze omslag gaat meestal gepaard met angst, ongeloof, boosheid en verdriet. Zowel bij jou als bij de mensen om je heen. Dat is wat een confrontatie met je eigen sterfelijkheid met je doet. Het maakt ook dat de prioriteiten in je leven anders worden. Het verandert misschien je zelfbeeld. Wie ben jij nog als je bepaalde dingen niet meer kan of wilt doen? Hoe zien anderen jou dan? Wat wil jij nalaten? Wat wil je nog afmaken? En als de toekomst toch nog wat langer duurt door een geslaagde behandeling, hoe vul je die dan in? Pak je dan je oude leven weer op? Of ben jij niet meer de oude en wil je nu andere dingen doen?

Leven met sterfelijkheid kan écht. Het leven wordt anders dan het was, zoveel is zeker. Maar dit is ook een kans! Nu kan je doen wat voor jou werkelijk belangrijk is. Levenseindecoach Karen helpt je graag om dit stuk van je leven vorm te geven. Om te zorgen dat er leven wordt toegevoegd aan tijd die je nog hebt. Zullen we kennismaken?

Deel en like dit bericht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.