Tijd om te sterven

Vandaag had ik de kans om de documentaire Tijd om te sterven te bekijken. Ik had al van diverse kanten begrepen dat deze de moeite waard was voor mensen die geïnteresseerd zijn in alles wat met sterven en dood te maken heeft. Als Levenseindecoach moest ik die zeker zien.

De regisseur van de documentaire is vrijwilliger in Hospice De Winde in Deventer. Na het zien van een documentaire over de Levenseindekliniek, enkele jaren geleden, wilde ze graag een ander beeld van sterven laten zien. In haar ogen wordt er door de lobby van de euthanasievoorstanders een beeld geschetst over sterven dat er alleen waardig en menselijk gestorven kan worden door middel van euthanasie. Ik herken haar ongemak daarover en wil als Levenseindecoach ook graag mensen voorlichten over hoe goed een leven kan eindigen met een natuurlijke dood. En ik snap dondersgoed dat euthanasie een uitkomst kan zijn voor sommigen, en dat gun ik ze ook, maar wat mij betreft hoeft datniet de nieuwe standaard te worden.

Sterven is een proces. Dat begint, als er sprake is van een ziekte, meestal al weken of dagen voordat het hart werkelijk stopt met kloppen. Veel bijkomende pijn en ellende kan met palliatieve zorg goed verholpen worden en draaglijk gemaakt . Vaak is het ook een periode waarin er op het sociale vlak nog veel gebeurt. Geliefden nemen afscheid van elkaar. Familieleden bedanken elkaar voor de goede zorgen voor elkaar. Bijzondere gesprekken zijn nog mogelijk. Het is een periode waarin nog heel erg geleefd wordt, naast het langzaam sterven. Waarin nog nieuwe herinneringen worden gemaakt om te koesteren na het overlijden.

De betrokkenen van de overlijdens uit deze documentaire vinden allemaal dat het stervensproces goed was. Euthanasie was daarbij helemaal niet vanzelfsprekend. En toch was het goed. Dat beeld deel ik graag met de wereld. Vandaar dat ik deze documentaire hier deel met jullie. Kijk en oordeel vooral zelf: klik op de foto.

Hospice De Winde
2Doc: Tijd om te sterven
Deel en like dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *